Vanaf 2003 is lever geen vlees meer

Vanaf 1 januari 2003 moeten fabrikanten van worsten en vleesconserven nauwkeuriger omschrijven wat in hun producten zit. Vanaf dan is "vlees" de spieren van het dier. Lever hoort thuis in de categorie ingewanden en vet in de categorie vet. Dat is maandag vernomen van de Europese Commissie.

BELGA

BR>

Nu mag de term vlees door fabrikanten van verpakte vleesproducten gebruikt worden voor alle consumeerbare delen van een dier. Voor Europees commissaris voor Gezondheid en Consumentenzaken, David Byrne, moet het allemaal wat precieser en doorzichtiger. Vlees is vlees, en daarin mag hoogstens een klein percentage vet overblijven, anders moet het vermeld worden. De fabrikanten moeten trouwens ook specifiëren van welk dier het vlees afkomstig is. Op die manier moet de prijs beter te begrijpen zijn. Alle EU-lidstaten moeten deze nieuwe regels implementeren voor 1 januari 2003. Vanaf dan kunnen enkel nog oude voorraden met de 'onnauwkeurige' specificaties verkocht worden.

Nu in het nieuws