14 arrestaties in verband met moord Massoed

De Belgische en Franse politie hebben maandag veertien arrestaties verricht in verband met de moord op de militaire leider van de Afghaanse Noordelijke Alliantie, Ahmed Shah Massood. De verdachten zouden connecties onderhouden met een bende die valse Belgische identiteitspapieren verschafte aan leden van Osama bin Ladens al-Qaidanetwerk.

APNED

BR>

Bronnen bij de Franse politie zeiden dat twee personen zijn opgepakt in Parijs en Noord-Frankrijk, en twaalf in België. In Frankrijk kunnen verdachten van terrorisme vier dagen worden vastgehouden. De Belgische politie meldde eerder dat elf huiszoekingen waren verricht in het kader van een internationaal onderzoek naar de zelfmoordaanslag op 9 september op Massood in het noorden van Afghanistan. De politie onderzoekt of de twee daders van de aanslag vanuit België opereerden. De daders gaven zich uit voor journalisten en hadden de beschikking over Belgische paspoorten, die mogelijk gestolen zijn uit de Belgische ambassade in Den Haag of het Belgische consulaat in Frankrijk.

Vorige maand werd in Groot-Brittannië een Egyptenaar aangehouden in verband met de aanslag op Massood. Volgens Britse aanklagers gebruikte deze verdachte, Yasser el-Sirri, zijn in Londen gevestigde islamitische organisatie om de daders valse perskaarten te verschaffen. Massood kwam om het leven toen de twee zogenaamde 'journalisten' een bom tot ontploffing brachten die in hun camera was verborgen.

Nu in het nieuws