Brussels parket vraagt veroordeling veehandelaars

Voor de correctionele rechtbank van Brussel werden maandag de debatten gevoerd in het proces tegen zeven veehandelaars die verdacht worden van dierenmishandeling op de veemarkt van Anderlecht. Voor zes verdachten heeft het parket "een toepassing van de strafwet" gevraagd. De procureur twijfelt over de schuld van de zevende.

BELGA

BR>

Het proces tegen de zeven is een gevolg van de beelden die Gaia vorig jaar filmde op de veemarkt van Anderlecht. Die beelden zorgden voor een golf van verontwaardiging bij de publieke opinie. Na onderzoek door het parket van Brussel werden zeven veehandelaars herkend en voor de rechter gebracht.

In het proces hebben de dierenrechtenorganisaties Gaia, Animaux en Péril en Belle Rive (een internationale organisatie) zich burgerlijke partij gesteld. Zij eisen elk één frank morele schadevergoeding van elke veehandelaar.Volgens de advocaten van de veehandelaars zijn de organisaties niet geplaatst om in deze zaak tussen te komen. De veehandelaars staan allen terecht voor geweld tegen dieren. De meeste betichtingen hebben te maken met vermeend misbruik van de stok die veehandelaars meestal bij zich hebben, het al dan niet gewelddadig opladen van een dier en het gebruik van de zogenaamde prikkelaar, een apparaatje dat kleine elektrische schokken voortbrengt.

Volgens Verstraeten gingen de veehouders zich te buiten aan "nutteloos en onnodig geweld" tegenover de dieren. "De veehouders hadden andere middelen dan geweld moeten gebruiken om hun dieren te leiden in plaats van ze nodeloos pijn te doen," aldus Verstraeten. Vier van de zeven verdachten werden ooit al veroordeeld voor inbreuken op de hormonenwetgeving. "Dat zegt natuurlijk veel over hoe ze tegenover dieren staan," zegde Verstraeten.

Nu in het nieuws