Beslag op honderden chipkaarten voor betaalzenders in Schaarbeek

De ex-rijkswachtbrigade van Brussel heeft afgelopen donderdag in de Brusselse gemeente Schaarbeek een grote partij chipkaarten in beslag genomen waarmee betaalzenders kunnen gedecodeerd worden. De vervalsingen hadden een straatwaarde van ettelijke miljoenen frank, vermoedt de brigade. Vier personen werden opgepakt maar na verhoor weer vrijgelaten. Ze zullen vervolgd worden voor diverse vervalsingen en piraterij op grote schaal.

BELGA

BR>

Het onderzoek startte met een klacht van Canal+ France en de gelijknamige Belgische betaalzender. De politieagenten vielen donderdag gelijktijdig binnen in winkels in de Brabantstraat nummers 73, 91, 158, 160, 186 en 242 in Schaarbeek en in de woonplaatsen van de winkeluitbaters.

De vondst was vrij indrukwekkend: honderden nog niet geprogrammeerde chipkaarten, toestellen om chipkaarten te klonen, modems om kaarten te beschermen en een CD-rom en een computer met daarop gegevens die op kaarten moesten geprogrammeerd worden. De gegevens waren bedoeld voor de decodering van betaalzenders in Frankrijk, Italië, Spanje, Nederland, Polen, Slovakije, Rusland, Kroatië, Zwitserland en diverse Arabische landen. Al het materiaal werd in beslag genomen.

Vier winkeluitbaters werden opgepakt: Abdelaman A. (39), Ramasan Z.K. (23); Chaïb A. (40) en Mohamed A. (leeftijd onbekend), allen vreemdelingen. De drie eerstgenoemden dienden in België reeds aanvragen in tot naturalisatie. Ze werden na verhoor weer vrijgelaten. Ze zullen later voor de rechtbank moeten verschijnen. In deze zaak werd geen onderzoeksrechter gevat, zei het parket van Brussel nog.

Nu in het nieuws