Belgen voor zesde keer naar WK

Het is gelukt! Alweer. De Rode Duivels gaan voor de zesde keer op rij naar het WK. In een kolkend Praag won België net als zaterdag in Brussel met het kleinste verschil van Tsjechië: Wilmots benutte net voor het einde een strafschop.

ROGER COX

BR> Met hun stunt breien de Rode Duivels een mooi slot aan een prachtige week voor het Belgisch voetbal. Nadat dinsdag de beloften met de kwalificatie voor het EK al voor een primeur hadden gezorgd, kleurden Verheyen en maats het bezoek aan Praag in het goud. Wat in Kroatië niet was gelukt, lukte nu wel. Een enorme opsteker.

Robert Waseige mag zijn naam meteen bijschrijven in het lijstje van bondscoaches die ons land naar een WK hebben geloodst. Een knappe prestatie, al was het maar omdat deze generatie Rode Duivels niet bulkt van het talent. Die zesde opeenvolgende kwalificatie houdt ons land overigens in fantastisch gezelschap: slechts Brazilië, Duitsland, Argentinië, Spanje en Italië deden het ons voor.

Van het Praagse front geen nieuws

, het had aan de rust de boodschap kunnen zijn uit de Tsjechische hoofdstad. En geen nieuws, dat betekende voor de Rode Duivels goed nieuws. Zoals verwacht trokken de Tsjechen, dit keer met twee spitsen en wonderboy Rosicky in steun, meteen ten strijde. De Rode Duivels, bij wie Van Meir na een ultieme test moest afhaken ten voordele van De Boeck, hoefden zich in dat helse openingskwartier weinig vragen te stellen over de te volgen tactiek. Ze moesten gewoon wijken voor de Tsjechische druk. Echte kansen kregen de Tsjechen niet, al waren de onzekere start van De Vlieger, de overbodige gele kaart van Clement en het talrijke balverlies duidelijke tekenen van Belgische nervositeit. Gelukkig was De Vlieger zijn zenuwen vergeten toen de thuisploeg op het kwartier voor het eerst echt dreigde. Met een heuse kattensprong hield hij de Belgische bonus uit de heenmatch op het bord.

Halfweg de eerste periode luwde de Tsjechische storm. Niet toevallig slaagden de Rode Duivels onder impuls van een sterke Vermant er op dat moment voor het eerst in om de bal langer dan drie tellen in eigen rangen te houden. Toen zo'n lange combinatie plots ook werd gevolgd door een eerste Belgische prik via Sonck, werd het even stil in het Letna-stadion. Precies dat gevoel hadden de Belgen nodig. De partij werd evenwichtiger en het Tsjechische ontzag voor de Rode Duivels groeide met de minuut. Duidelijk werd ook dat de klok geen vriend was van Nedved en maats. Elke minuut zonder doelpunt was een verloren minuut. Die groeiende Tsjechische nervositeit liet de Rode Duivels toe controle te krijgen over de gebeurtenissen. Achterin hield De Boeck het slot goed op de deur, zodat De Vlieger tot aan de pauze almaar meer kon ervaren hoe koud het wel was in Praag.

De start van de tweede helft maakte nog maar eens duidelijk dat stress een ploeg kan verlammen. De Tsjechen leken plots niet meer dan een bende noeste werkers, nauwelijks nog in staat tot een volwaardige aanval, laat staan het voetbal tot kunst te verheffen. De angst voor die ene dodelijke Belgische treffer bepaalde steeds nadrukkelijker het Tsjechische spel. De Rode Duivels namen zelfs de bovenhand en flirtten rond het uur via Verheyen en Sonck met de treffer die de poort naar het WK definitief kon openen.

Robert Waseige achtte op dat moment de tijd rijp om zijn joker Marc Wilmots in de strijd te gooien in de plaats van een onzichtbare Sonck. Zijn collega Chovanec sommeerde zijn spelers te blijven voetballen, maar de tikkende klok dreef hen steeds vaker tot wanhopig gebruik van de blinde lange bal. Het was een kolfje naar de hand van het uitstekende Belgische centrale trio - De Boeck-Clement-Van Kerckhoven - achterin. En als het dan toch even warm werd, was er een attente Geert De Vlieger om schade te voorkomen.

Op die manier kwam het verre Azië steeds dichterbij. Kort voor het einde was het zover toen Wilmots een strafschop staalhard binnenknalde. De Belgische lente in Praag was een feit.

Op 1 december kennen de Rode Duivels hun tegenstanders voor het WK van volgend jaar.

Nu in het nieuws