Burgemeesters dreigen met invoering politiehervormingstaks

Als de federale regering haar belofte om de meerkosten van de politiehervorming terug te betalen niet nakomt, dan zullen de 17 gemeenten van het arrondissement Roeselare-Izegem-Tielt begin volgend jaar een gerichte politiehervormingstaks invoeren. Dat hebben de burgemeesters van die gemeenten op de burgemeestersconferentie Roeselare-Tielt beslist. Gemiddeld zou die taks ongeveer 1.400 frank (34,71 euro) per inwoner bedragen.

BELGA

De steden en gemeenten van het arrondissement Roeselare, Izegem, Tielt zijn, net als andere gemeenten bezig met de afronding van hun begroting voor 2002. Wat rekenwerk leerde dat de politiekosten tussen 2000 en 2002 ongeveer met 65 procent, of zo'n 321 miljoen frank (7.957,38 euro), zullen stijgen. Na aftrek van de nu reeds toegekende federale dotatie zouden de gemeenten door de politiehervorming nog steeds gemiddeld 1.400 frank per inwoner tekort komen.

De 17 burgemeesters roepen de federale regering nogmaals op om een bijkomende dotatie te doen die alle meerkosten van de politiehervorming voor de gemeenten zou dekken. In hun begrotingen zullen de gemeenten die bijkomende (virtuele) dotatie inschrijven aan hun inkomstenzijde, maar het is zeer waarschijnlijk dat de gouverneur die begrotingen dan zal afkeuren. Als dat gebeurt, zien de gemeenten zich genoodzaakt om een bijkomende politiehervormingstaks in te voeren. Dit zou al duidelijk moeten worden in de eerste twee maanden van volgend jaar. Voor een gezin met twee kinderen zou deze taks al gauw uitkomen op 5.000 frank (123,95 euro) of meer.

Nu in het nieuws