Denys (VLD) wil Reve in Vlaams Parlement huldigen

Vlaams parlementslid en gemeenteraadslid van Zulte André Denys (VLD) wil dat de oorkonde van de Prijs der Nederlandse Letteren aan schrijver Gerard Reve plechtig wordt overhandigd in het Vlaams Parlement. Maar voor minister van cultuur Bert Anciaux is de zaak gesloten. Reve zal de oorkonde per post krijgen, zo zegt zijn woordvoerder.

BELGA

Denys inspireert zich voor zijn vraag op de manier waarop de gemeenteraad van Zulte donderdag besliste het ereburgerschap toe te kennen aan Reve, die in de deelgemeente Machelen woonachtig is. "De sereniteit van het debat moet ook mogelijk zijn op een hoger niveau", aldus Denys.

De aangewezen plaats volgens Denys daarvoor is het Vlaams Parlement, dat op 5 december 30 jaar cultuurautonomie viert. Denys steunt ook het initiatief van de SP.a-ers Jan Van Duppen en Dany Vandenbossche, die na een reglementswijziging de driejaarlijkse Prijs voortaan door de minister-president en niet door de koning willen laten uitreiken.

Minister-president Patrick Dewael wil voorlopig geen commentaar kwijt over dat voorstel. Maar voor Denys is een reglementswijziging niet nodig voor een overhandiging in het parlement op 5 december. "Indien wij de oorkonde niet krijgen van de Taalunie, is het nog altijd mogelijk een toespraak te houden in het parlement".

Nu in het nieuws