Beschermde Westvlaamse monumenten in boekvorm

Vrijdagavond werd het eerste deel in een reeks van drie boeken rond beschermde monumenten in West-Vlaanderen voorgesteld. 'Monumentaal West-Vlaanderen', geschreven door kunsthistoricus Jeroen Cornilly (27), is een gloednieuwe publicatie van de Provincie West-Vlaanderen. Het geeft een overzicht van 350 beschermde monumenten in Zuid-West-Vlaanderen.

BELGA

"De opdracht werd gegeven door de Provincie West-Vlaanderen en het is de bedoeling een overzicht te geven van de wettelijk beschermde monumenten in onze provincie", zegt Bruggeling Cornilly. "De nadruk in het boek ligt op het cultuurhistorische verhaal bij de gebouwen, de uiteindelijke bedoeling is om deze monumenten te ontsluiten voor het grote publiek. Want de meeste zijn niet publiek toegankelijk en zijn privé-bezit".

Het gebied beslaat de regio Kortrijk, Roeselare, Tielt en Ieper en geeft een goede momentopname van het cultuur-historisch patrimonium. Naast klassieke monumenten zoals kerken, kapellen, kastelen, belforten, raadhuizen, windmolens, kloosters en dergelijke, komen er ook industriële, militaire en rurale gebouwen in voor. Tenslotte zijn er nog enkele beschermde landschappen en kleinere monumenten.

Het eerste boekdeel van 'Monumentaal West-Vlaanderen' werd gedrukt op 1500 exemplaren en is verkrijgbaar in de boekhandel of via de provincie. In het voorjaar van 2003 en in 2004 verschijnen de volgende boekdelen, respectievelijk over Brugge en haar fusiegemeenten en de regio Veurne, Oostende en Diksmuide. De samenstelling gebeurt dan ook telkens door Jeroen Cornilly.

Nu in het nieuws