"Kabouterdans" een jaar lang in Nederlandse Mega Top 100

"De Kabouterdans", het liedje uit de TV-reeks Kabouter Plop, staat maandag een jaar lang in de Nederlandse Mega Top 100. Dat heeft de producent van de serie vrijdag bekendgemaakt. Het betreft een record in de hitgeschiedenis bij onze noorderburen. In België scoort de single ook goed, maar is de Kabouterdans toch minder populair.

BELGA

Van de single werden er tot dusver 85.000 exemplaren verkocht: 37.000 in België en 48.000 in Nederland. Maar de CD-markt is niet louter een singlemarkt. Het lied staat ook op vier full-cd's van Plop. Ook die gingen reeds gretig over de toonbank: er werden er bij ons en bij onze noorderburen reeds meer dan 300.000 verkocht. In Nederland staat de single nu onafgebroken een jaar in de charts.

The Beatles en The Rolling Stones deden nooit beter. Tot dusver was "Zelfs je naam is mooi" van Henk Westbroek de langst genoteerde single, het stond 42 weken in de Mega Top 100. In eigen land stonden de kabouters ook weken in de hitlijsten, maar zeker niet zo lang als in Nederland, zegt Hans Bourlon, afgevaardigd bestuurder van Studio 100. Studio 100 is het productiehuis van Gert Verhulst en Danny Verbiest dat Kabouter Plop in het leven riep.

"De Kabouterdans" is beduidend populairder bij de Nederlanders dan bij de (nuchtere) Belgen. Vooral tijdens de carnavalperiode en skivakanties krijgen onze noorderburen het kaboutervirus stevig te pakken, zegt Bourlon. In de discotheken en après-skihutten van skidorpen wordt het lied door Nederlanders veelvuldig gedraaid, waarna ze collectief uit de bol gaan. Boven de Moerdijk zou het nummer trouwens leeftijdsoverschrijdend zijn, "zowel kinderen als volwassenen gaan dansend compleet uit hun dak".

Het nummer wordt volgens Bourlon in België ook op fuiven en huwelijksfeesten gedraaid, maar Belgen zijn blijkbaar minder hypegevoelig dan Nederlanders.

Nu in het nieuws