Folon-museum in Ter Hulpen is publiekstrekker

Sedert de opening een jaar geleden, heeft het museum van de Stichting Folon in de boerderij van het kasteel van Ter Hulpen (ten zuiden van Brussel) 86.000 bezoekers ontvangen. In het museum zijn 320 aquarellen te zien van de vooral om zijn affiches bekende Ukkelse kunstenaar Jean-Michel Folon.

BELGA

Op een persconferentie noemde Folon vrijdag het bezoekerscijfer een onverhoopt succes, dat onder meer te danken is aan scholen. Door het succes kunnen een aantal projecten mede-bekostigd worden.

Een eerste project is een partnerschap in de door Michel Tourneur geschreven muzikale komedie "La Fugue du Petit Poucet" die zaterdag 1 december in Louvain-la-Neuve in première gaat. Het tweede project bestaat uit tweemaandelijkse lezingen te Ter Hulpen door bekende auteurs. Tot de uitgenodigden behoren schilder Valério Adami, cineast André Delvaux, architect Renzo Piano, schrijver Jorge Semprun, beeldhouwer Pol Bury en zelfs de Franse fotograaf Henri Cartier-Besson "die mij heeft beloofd te zullen vergeten dat hij 92 is" aldus Folon.

Andere projecten slaan op de uitbreiding van het museum. De werken die er te zien zijn en die het grootste deel van Folons productie uitmaken, behoren tot het Waals Gewest dat de Stichting Folon een jaarlijkse werkingstoelage van 5 miljoen frank (123.950 euro) uitkeert.

Jean-Michel Folon die bij gebrek aan sponsors, zelf tientallen miljoenen heeft geïnvesteerd, betreurde dat zijn sculpturen niet permanent in het kasteelpark kunnen opgesteld worden omdat de site geklasseerd is. Zijn veertien sculpturen zullen waarschijnlijk door de stad Lissabon worden aangekocht waar zij momenteel te zien zijn. "België heeft de kans gemist om ze te verwerven" aldus de kunstenaar.