"Best bewaarde theatergeheim van Gent" gelauwerd

Eric De Volder (53) krijgt de Cultuurprijs van de Stad Gent 2001 voor zijn theaterwerk. Die wordt elk jaar uitgereikt aan een personaliteit uit het Gentse culturele leven. Dit jaar was de sector podiumkunsten aan de beurt.

BELGA

De Volder is acteur, muzikant en ook stichter van Toneelgroep Ceremonia. Met het stuk "Diep in het bos" verwierf hij vorig jaar grote naambekendheid. Aan de erkenning is een geldbedrag van 100.000 frank (2.500 euro) verbonden. De uitreiking vindt plaats in het voorjaar van 2002.

De Volder is de drijvende kracht geweest achter groepen als "Het Belgisch Combo" en "Het Etherisch Strijkersensemble Parisiana" en richtte in 1987 "Kunst is Modder" op. Ceremonia raakte met "Diep in het Bos" in de selectie van het Theaterfestival en kreeg er een speciale vermelding voor in het juryrapport van de driejaarlijkse Toneelprijs van de Vlaamse Gemeenschap. Het stuk sleepte ook een nominatie voor de Océ Podium Prijs 2000 in de wacht en werd bekroond met de Thersitesprijs 2000 van de theatercritici.

De zeven koppen tellende jury koos De Volder "omwille van zijn grote artistieke integriteit, zijn aandacht voor de volkse identiteit en de keuze voor de thematiek van de mens in zijn kleine leefwereld". Ook het werken met vaudevillescènes en stomme film-technieken alsook de eigenzinnige Gents gekleurde toneeltaal, heeft de jury mogen bekoren.