Maxima blijft zeker voorlopig nog katholiek

Maxima Zorreguieta blijft zeker voorlopig nog katholiek. Volgens de Nederlandse rijksvoorlichtingsdienst oriënteert ze zich nog steeds op het protestantisme, maar moet dat niet worden gezien als voorbereiding op een eventuele overgang naar het protestantse geloof.

BELGA

De bruid van de Nederlandse troonopvolger wil alle tijd om uit eigen overtuiging een keuze te maken. Maxima heeft van bisschop A. van Luyn van Rotterdam ook dispensatie gekregen van een aantal katholieke plichten, zodat ze tijdens een protestantse dienst met prins Willem-Alexander kan trouwen. De rooms-katholieke kerk erkent het huwelijk. Kinderen uit het huwelijk met de Prins van Oranje worden zoals eerder door hemzelf aangekondigd hervormd gedoopt.

Of er een -Argentijnse- priester bij het huwelijk enige rol zal vervullen, is nog niet bekend. Nadere gegevens hierover zouden voorlopig ook niet te verwachten zijn. Maxima zou die wens wel hebben uitgesproken. De hervormde emeritus-predikant Carel ter Linden is in elk geval dè voorganger bij de kerkdienst op 2 februari in de Nieuwe Kerk in Amsterdam.

Als Maxima katholiek blijft, wordt zij de tweede niet-protestantse koningin van Nederland. Ze is voorgegaan door Anna Paulowna, de echtgenote van koning Willem II en de dochter van de Russische tsaar Paul I. Anna bleef haar hele leven Russisch-orthodox. Dat lag overigens minder gevoelig, omdat de Russisch-orthodoxe kerk geen uitgesproken voorman heeft als de Paus van Rome, die vooral destijds door protestanten met argusogen werd bekeken.
Nu in het nieuws