Geschiedenis van Belgische frank vastgelegd in boek 'Adieu frank'

Naar aanleiding van de overgang van de Belgische frank naar de euro werd de 169-jarige geschiedenis van onze nationale munt in een boek vastgelegd. 'Adieu frank, het boeiende verhaal van België en zijn geld' werd vrijdag in het Museum voor Geld en Geschiedenis van de Nationale Bank van België aan de pers voorgesteld.

BELGA

Het boek, dat tot stand kwam door de samenwerking van de Koninklijke Munt, de Nationale Bank en Uitgeverij Lannoo, was een initiatief van minister van Financiën Didier Reynders en de gouverneur van de Nationale Bank van België Guy Quaden.

In zeven hoofdstukken dompelen de auteurs Ben te Boekhorst, Marianne Danneel en Yves Randaxhe de lezer onder in de geschiedenis van de Belgische frank. Het boek begint bij de allereerste munten in Lydië, neemt de lezer vervolgens mee langs de piepjonge staat België, de industriële en koloniale expansie van ons land, de beide wereldoorlogen en het interbellum. Daarna volgen de heropbouw die resulteerde in de Golden Sixties, het federale België in het hart van de Europese Unie en tenslotte de komst van de euro.

Bij het schrijven hielden de auteurs rekening met twee doelstellingen. In eerste instantie wilden ze een boek voor het grote publiek. Door de eenvoudig geschreven teksten en de keuze van het beeldmateriaal is het een toegankelijk boek geworden voor zowel jong als oud, aldus Quaden. Daarnaast werd een voortdurende link gelegd tussen de lotgevallen van de frank en deze van ons land. "Zowel de sociaal-economische als de politieke geschiedenis hebben duidelijk hun stempel gedrukt op de frank", stelt de gouverneur nog.

'Adieu frank' ('Adieu franc') kost 19.95 euro (805 Belgische frank) en wordt uitgegeven door Lannoo. Het boek ligt vanaf deze week in de boekhandel.

Nu in het nieuws