Gazelco en CNE niet te spreken over nieuwe cao's in energiesector

Het socialistische Gazelco en de christelijke CNE hebben vrijdag scherpe kritiek geuit op Electrabel en de bonden FEG (eveneens christelijk) en ACLVB die vorige week vrijdag vijf nieuwe cao's in de energiesector ondertekenden. Gazelco en CNE zijn er ook niet over te spreken dat diezelfde dag 36 cao's werden verbroken.

BELGA

De nieuwe cao's voorzien onder meer in het behoud van het statuut van het huidige personeel. Werknemers die na 1 januari in dienst worden genomen, komen echter in een ander statuut terecht, wat grote gevolgen heeft voor de lonen. Volgens Gazelco en CNE zouden deze mensen 30 procent minder verdienen.

De nieuwe akkoorden voorzien ook in de aanwerving van 400 nieuwe werknemers tussen 2003 en 2005. Aan de aanwervingen zijn evenwel voorwaarden verbonden. Bovendien verdwijnen tussen 2001 en 2005 ongeveer 4.000 banen (via natuurlijke afvloeiing). Op die manier komt er slechts één vervanger per tien afvloeiingen in de plaats, wat het onmogelijk maakt om niet met onderaanneming te werken.

Gazelco en CNE hadden vrijdag vooral scherpe kritiek op FEG, dat zich onder meer niet hield aan de gemaakte afspraken. Zo werd door het gemeenschappelijk vakbondsfront afgesproken dat de onderhandelingen zouden plaatsvinden in paritair comité. Het akkoord over het verbreken van de oude cao's gebeurde buiten het paritair comité, rechtstreeks tussen de werkgevers en FEG.

De juridische diensten van Gazelco en de CNE onderzoeken momenteel de nieuwe cao's in de hoop procedurefouten te vinden om de akkoorden te annuleren. Beiden bonden komen op 7 december opnieuw bijeen. Acties zijn daarna niet uitgesloten.

Nu in het nieuws