Rusland schroeft olieproductie onvoldoende terug

Rusland zal in het vierde kwartaal van 2001 dagelijks 50.000 vaten minder olie produceren en exporteren. Vice-premier Viktor Christenko heeft dat vrijdag gezegd. De OPEC, waarin een aantal van de belangrijkste olie-exporterende landen is verenigd, toonde zich teleurgesteld over de Russische bekendmaking. De organisatie denkt dat een veel grotere productiebeperking nodig is om de wereldoliemarkt te stabiliseren.

APNED

Als gevolg van de teruglopende vraag naar brandstof is de olieprijs sinds half september bijna 30 procent gedaald. Om de prijsdaling een halt toe te roepen, moet de olieproductie worden beperkt. De OPEC en een aantal olieproducerende landen die niet bij de OPEC zijn aangesloten, zoals Noorwegen, vinden dat Rusland meer moet doen om de olieprijs te stabiliseren. Ze hadden gehoopt dat Moskou zou besluiten de dagelijkse productie met 150.000 vaten te verminderen.

Rusland, dat het herstel van zijn economie voor een belangrijk deel aan de hoge olieprijs van de laatste jaren te danken heeft, wil echter niet verder gaan dan een productievermindering van 50.000 vaten ten opzichte van het derde kwartaal van dit jaar. Daarbij wordt bovendien de eerder reeds bekendgemaakte productiebeperking van 30.000 vaten meegeteld.

De OPEC-landen hebben afgesproken de olieproductie per 1 januari met anderhalf miljoen vaten per dag te verminderen, op voorwaarde dat de niet-leden in totaal een half miljoen vaten minder gaan produceren. Noorwegen heeft aangegeven van dat half miljoen er 100.000 tot 200.000 voor zijn rekening te willen nemen en ook Mexico heeft beloofd 100.000 vaten minder te zullen produceren.

Rusland, dat sinds kort Noorwegen voorbij is gestreefd als de op één na grootste olieproducent ter wereld, weigert echter zich over komend jaar uit te spreken. Het land pompt per dag zeven miljoen vaten olie omhoog.

Nu in het nieuws