Palestijnse vaders dienen aanklacht in tegen Sharon in België

Zes Palestijnse vaders hebben in België een nieuwe aanklacht ingediend tegen de Israëlische premier Ariel Sharon. Ze beschuldigen de premier van medeverantwoordelijkheid voor de dood van hun zes kinderen.

APNED

Behalve Sharon zijn de voormalige Israëlische premier Ehud Barak, de huidige minister van defensie Binyamin Ben-Eliezer, stafchef generaal Shaul Mofaz, elf militairen en drie anderen aangeklaagd. De kinderen zijn het afgelopen jaar om het leven gekomen tijdens gewelddadige demonstraties in de Gazastrook, waarbij het Israëlische leger kogels afvuurde.

Eerder dit jaar werd in België ook al een aanklacht ingediend tegen Sharon, op basis van de Belgische wetgeving voor oorlogsmisdaden. De advocaten van 23 Palestijnse overlevenden van massamoorden in Libanon in 1982, waarbij ongeveer achthonderd vluchtelingen omkwamen, beschuldigden Sharon van verantwoordelijkheid voor het bloedbad. Op 28 november zal een rechtbank bepalen of de Belgische justitie bevoegd is in de zaak.

Tegen de Palestijnse leider Yasser Arafat zal dinsdag ook een aanklacht worden ingediend door Israëlische overlevenden van Palestijnse aanslagen.

De rechtszaken tegen Sharon hebben de betrekkingen tussen Israël en België verslechterd. De aanklachten kwamen op een ongelukkig moment, omdat België van juli tot januari het voorzitterschap van de Europese Unie bekleedt.

Nu in het nieuws