Gaia vraagt Verwilghen duidelijkheid in dossier Ciney

De dierenrechtenorganisatie Gaia is ongerust over het onderzoek dat het parket van Dinant voert naar dierenmishandeling op de veemarkt van Ciney. Gaia vreest dat het onderzoek op de lange baan wordt geschoven en vraagt minister van justitie Verwilghen (VLD) om uitleg en, indien nodig om stappen te ondernemen.

BELGA

Eén jaar na de onthullingen van de feiten door Gaia is er nog steeds geen vervolging ingesteld. Enkele maanden geleden had het parket nochtans aangekondigd dat 15 tot 20 personen voor vervolging in aanmerking kwamen.

In een brief vraagt Gaia vrijdag uitleg aan minister van jusititie Verwilghen. Die had immers belooft dat hij de bevoegde procureurs-generaal zou aansporen om over te gaan tot de identificatie van de betrokken veehandelaars. Indien dat zonder gevolg bleef, zou hij gebruik maken van zijn injunctierecht.

"We stellen enkel vast dat het de laatste maanden stil is rond het onderzoek in Dinant. We vragen de minister dan ook om uitleg. Indien nodig, moet hij zijn beloftes nakomen en zelf tussenkomen in de zaak," zegt Michel Vandenbosch van Gaia.

Half november 2000 bracht Gaia met videobeelden zware dierenmishandelingen op de veemarkten van Anderlecht en Ciney aan het licht. Die beelden zorgden voor een golf van verontwaardiging bij publiek en politici.

In Brussel en in Dinant werd een gerechtelijk onderzoek geopend. In Brussel loopt intussen een proces tegen zeven veehandelaren die herkend werden op de beelden die in Anderlecht werden gemaakt. Maandagmorgen wordt die zaak verder behandeld.