Plannen voor antraxbom gevonden in Kaboel

In een woning in een gegoede wijk van de Afghaanse hoofdstad Kaboel heeft een correspondent van het Britse blad The Economist plannen gevonden om een antraxbom te maken. Het blad heeft vrijdag gemeld dat terroristen rond de Saoedische 'sjeik' Osama bin Laden in Kaboel plannen maakten om de Verenigde Staten met een antraxbom te bestoken. Die bom zou in een ballon boven een dichtbevolkt gebied in de VS moeten ontploffen.

BELGA

In het pand had de Pakistaanse 'niet-gouvernementele organisatie' UTN (Ummah Tameer-e-Nau) haar hoofdkwartier. De voorzitter van de UTN was Bashiruddin Mahmood, een Pakistaanse prominente kerngeleerde die met het Talibanregime banden onderhield. De kerngeleerde bezweert dat zijn relaties met het regime in het teken stonden van humanitaire hulp maar de restanten van de kantoren van de UTN in Kaboel wijzen in een andere richting.

Een gedemonteerde Russische raket, vaten met 'helium' erop geschreven, stapels van het internet gehaalde documentatie over miltvuur en gedetailleerde informatie over de inenting van Amerikaanse militairen tegen ziekten geven volgens The Economist aan dat hier les werd gegegeven in het uitvoeren van zeer duistere plannen. Er lagen dozen met gasmaskers en allerlei filters.

Een van de papieren toont een foto van een zak van 5 kilo suiker met erbij geschreven dat zo'n hoeveelheid antrax de helft van de bevolking van Washington D.C. doodt. Er lagen ook zakken met poeder die de verslaggever voorzichtigheidshalve niet van dichtbij onderzocht. Er lagen papieren met berekeningen en tekeningen waarop een soort kleine weerballon op 10 kilometer hoogte hangt.

The Economist

is zeer kritisch tegenover de Westerse veiligheidsdiensten. Die doen kennelijk, in tegenstelling tot een horde journalisten in de Afghaanse hoofdstad, relatief weinig onderzoek naar de villa's en panden waar Osama's volgelingen van de strijdgroep al-Qaida hun plannen smeedden.

De momenteel in de Verenigde Staten aangehangen theorie dat de antraxbesmettingen in dat land waarschijnlijk het werk zijn van een Amnerikaanse gestoorde, moet volgens de verslaggever in Kaboel nog eens worden heroverwogen naar aanleiding van het interieur van de woning in de Afghaanse hoofdstad.

Nu in het nieuws