Rusland wil partnerschap maar geen veto over NAVO-besluiten

Na afloop van het bezoek van NAVO-secretaris-generaal George Robertson aan Moskou zei de Russische president Vladimir Poetin dat Rusland niet streeft naar volwaardig lidmaatschap naar de NAVO en dus ook geen vetorecht over de beslissingen van de Alliantie wil. Wel is het de bedoeling de samenwerking tussen beide militaire machten wat betreft de strijd tegen het terrorisme en de verspreiding van massavernietigingswapens te verdiepen. De Britse premier Tony Blair suggereerde de 19 + 1-structuur van de huidige overlegraad tussen Rusland en de NAVO op te waarderen tot een "Raad van 20".

BELGA

Die "Raad van 20" komt niet neer op NAVO-lidmaatschap "langs de achterdeur", zei Poetin. Robertson bevestigde overigens dat de president ook lidmaatschap "langs de voordeur" had afgewezen. Een "Raad van 20" betekent dat Rusland wanneer het over bepaalde thema's gaat op het einde ook mag meebeslissen. Bij de 19+1-formule vergaderden de 19-NAVO-landen eerst met Rusland om vervolgens onder elkaar te beslissen.

De Russen vroegen en kregen ook de toezegging voor een herwerking van het grondverdrag tussen de NAVO en Rusland uit 1977. In ruil beloofde Rusland zich niet te zullen verzetten tegen het NAVO-lidmaatschap van de voormalige Warschaupact-lidstaten Polen, Hongarije en Tsjechië.

Nu in het nieuws