Tientallen doden na bombardement op Kunduz

Tijdens een Amerikaans bombardement op de Noord-Afghaanse stad Kunduz zijn volgens een woordvoerder van de Taliban vrijdag tientallen mensen omgekomen of gewond geraakt. Dat heeft het Afghaanse persagentschap Afghan Islamic Press (AIP) gemeld.

BELGA

De Taliban-woordvoerder zei ook dat de grondaanvallen tegen de Taliban in Kunduz geleid worden door de strijdkrachten van de Tadzjiek Burhanuddin Rabbani, de Afghaanse president die na vijf jaar verbanning opnieuw in Kaboel vertoeft, en niet door de strijdkrachten van de Oezbeekse generaal Abdul Rashid Dostoem, met wie een akkoord bereikt zou zijn.

De Amerikaanse vliegtuigen vielen de eerste verdedigingslinies van de Taliban en burgerzones in het oosten en het noord-oosten van Kunduz aan. De zones Bangi, Dehwaren, Sondoq, Saray en Achtaj kwamen het meest onder vuur te liggen, aldus de woordvoerder wiens identiteit niet bekendgemaakt werd.

"Wij hebben een akkoord getekend met generaal Dostoem, maar de strijdkrachten die nog steeds trouw zijn aan Rabbani hebben ons aangevallen", vertelde de woordvoerder nog. Generaal Dostoem maakt deel uit van de Noordelijke Alliantie, de anti-Talibancoalitie waarvan Rabbani het hoofd is.

Eerder op de dag had AIP gewag gemaakt van onenigheid binnen de Noordelijke Alliantie over het lot van Kunduz. Volgens het persagentschap hadden de troepen van Rabbani een offensief gelanceerd uit ontevredenheid over de onderhandelingen die de Taliban en Dostoem voerden omdat ze niet wilden dat de Oezbeekse krijgsheer de controle over de stad zou krijgen. "Door de Amerikaanse aanvallen en de gevechten is de situatie voor de burgers in Kanabad heel gevaarlijk. Vrouwen, kinderen en mannen vluchten naar Kunduz. Het is onwaar dat wij ons aan het terugtrekken zijn uit Kunduz", voegde de woordvoerder eraan toe.

Nu in het nieuws