Zoon maffiabaas "Toto" Riina krijgt levenslang

Giovanni Riina, de 25-jarige zoon van de voormalige maffiabaas Salvatore "Toto" Riina, is vrijdag door een rechtbank in Palermo tot levenslang veroordeeld. Na 24 uur beraad achtte de jury het bewezen dat Riina junior in 1994 en 1995 vier leden van een vijandige maffiafamilie had vermoord.

BELGA

Giovanni Riina, zoon van de "capo" van de Corleone-clan, werd aan de galg gepraat door pentiti, ex-mafiosi die ervoor kozen de zwijgplicht te doorbreken en mee te werken met het gerecht. Bijzonder bezwarend waren de bekentenissen van Giovanni Brusca. Brusca, bijgenaamd "U Verru" (Het Varken), wordt verantwoordelijk geacht voor tal van moorden alsook de aanslagen in Milaan, Firenze en Rome in 1993.

Giovanni Riina had het van geen vreemden, want zijn vader Toto "Het Beest" Riina nam in 1975 de leiding van de Corleone-familie over van Luciano Leggio en ontpopte zich tot "baas van de bazen" (capo dei tutti capi). Riina ging in 1993 achter slot en grendel omdat hij de opdracht zou hebben gegeven voor de moorden op maffiarechters Giovanni Falcone en Paolo Borselino.

Riina's rechterhand, Bernardo "U Tratturi" (De Tractor) Provenzano, wordt nu verondersteld aan het hoofd te staan van het misdaadsyndicaat, al zou hij aan een nierziekte lijden. Provenzano werd in 1987 al tot levenslang veroordeeld, maar blijft vooralsnog onvindbaar.

Nu in het nieuws