Eerste Belgische hulp in noorden Afghanistan

De 17 ton humanitaire hulpgoederen die begin deze week werden gestuurd door de Belgische afdeling van UNICEF, het kinderfonds van de VN, is aangekomen in het noorden van Afghanistan. Dat heeft het ministerie van Defensie vrijdag meegedeeld.

BELGA

De hulp bestaat uit vaccins en 4.000 hygienekits. Ze werd aangevoerd vanuit buurland Tadzjikistan naar de regio's Kunduz en Talokan, in het noorden van Afghanistan. Woensdag werd de hulp naar de Tadzjiekse hoofdstad Doesjanbe gevlogen met een C-130 'Hercules'-transportvliegtuig. In Ankara ging ook de Belgische minister van Defensie, Andre Flahaut, aan boord voor het laatste deel van de vlucht.

Volgens de woordvoerder van de minister opende Tadzjikistan drie overgangen met Afghanistan die open zijn, ondanks "administratieve vertragingen". De situatie is daar dus beter dan in Oezbekistan, waar de humanitaire hulp bestemd voor het Afghaanse volk slechts druppelsgewijs doorstroomt via de stad Termez (in het zuiden).

Het korte bezoek van Flahaut aan Doesjanbe was er ook op gericht informatie in te winnen over de veiligheidssituatie ter plaatse. Tadzjikistan, de armste van de drie vroegere Sovjetrepublieken die aan Afghanistan grenzen, blijkt meer een meer een verplicht doorgang te worden voor het aanvoeren van hulp naar Afghanistan. Een van de opties die wordt onderzocht, is er een minstens een C-130 te stationeren.

Flahaut verklaarde eind vorige week dat Belgie de wil had om zich op te werpen als voortrekker van het humanitaire luik van de operatie, als huidig voorzitter van de EU. Hij schatte de kost om een C-130 in de regio te stationeren, op 70 miljoen frank (1,74 miljoen euro) per maand.

Nu in het nieuws