Pakistaanse moslims dreigen met wraak op Afghaanse vluchtelingen

Een militante moslimorganisatie in Pakistan heeft vrijdag gedreigd Afghaanse vluchtelingen te vermoorden als haar strijders die in het Noord-Afghaanse Kunduz de Taliban steunen door de Noordelijke Alliantie worden geëxecuteerd.

APNED

Meer dan 10.000 aanhangers van de organisatie, Tehrik Nifaz Shariat-e-Mohammedi, zijn vorige maand naar Afghanistan getrokken om de Taliban te steunen in hun strijd tegen de Noordelijke Alliantie en de Verenigde Staten. Toen het Taliban-regime begon in te storten zijn duizenden strijders teruggekeerd naar Pakistan, maar enkele honderden bevinden zich nog in Kunduz, waar de Taliban op het punt staan zich over te geven. De vrees bestaat dat leden van de Noordelijke Alliantie, als ze Kunduz eenmaal hebben ingenomen, buitenlandse strijders zullen afslachten. Na de val van Mazar-e-Sharif en Kabul is ook een groot aantal buitenlandse strijders door de Noordelijke Alliantie gearresteerd of geëxecuteerd.

De Taliban hebben in onderhandelingen over de overgave van Kunduz voor henzelf een vrije aftocht bedongen. Buitenlandse strijders zullen echter gevangen worden genomen. Een akkoord over de overgave van Kunduz werd vrijdag afgerond.

Maulvi Mohammed Khalid Khan, een leider van Teherik Nifaz Shariat-e-Mohammedi, zei vrijdag dat de leiders van de Noordelijke Alliantie moeten beseffen dat de Pakistanen naar Afghanistan zijn getrokken om tegen de VS te vechten en niet tegen een Afghaanse groepering.

"De mensen zijn boos en zullen zich tegen Afghaanse vluchtelingen die tot de Noordelijke Alliantie behoren keren als onze mensen geëxecuteerd of oneerlijk behandeld worden", aldus Khan.

Nu in het nieuws