Prikacties bij warenhuisketens in Wallonië

In een aantal grote distributiebedrijven in Wallonië zijn er donderdag prikacties geweest. Dat bevestigt BBTK-vakbondssecretaris Erwin De Deyn. In de provincies Luik, Namen en Waals-Brabant waren winkeldeuren van onder meer Carrefour, Delhaize, Colruyt en Aldi dicht tot 11.00 uur. Het bediendenpersoneel protesteert tegen het uitblijven van een collectieve arbeidsovereenkomst voor de sector.

BELGA

Een ultieme verzoeningsvergadering afgelopen maandag tussen vertegenwoordigers van de werkgeversfederatie Fedis en de vakbonden was zonder resultaat afgelopen. De bonden zeggen dat de werkgevers terugkomen op eerder gedane voorstellen. "De bal ligt nu in het kamp van de werkgevers," zegt De Deyn. We vragen dat ze hun voorstellen op een aantal essentiële punten wijzigen. De bonden vragen onder meer een ernstige verhoging van de maandwedde en wijzen een eenmalige premie af. Ook willen ze meer garanties rond het tijdskrediet.

Net zoals de afgelopen weken in Antwerpen en Kortrijk voerden donderdag de vakbonden in Wallonië prikacties om het personeel te informeren en de druk op de werkgevers op te voeren. "Als er voor 1 december geen nieuw voorstel van de werkgevers komt, dan zal er die dag algemeen gestaakt worden," zegt De Deyn.

In de loop van de namiddag zijn nog een aantal personeelsvergaderingen voorzien in een aantal Carrefour-winkels in Wallonië, waardoor de dienstverlening tijdelijk gestoord kan zijn. In de grootdistributie in België werken ongeveer 80.000 mensen.

Nu in het nieuws