Emile Mpenza: "Moeilijker dan Schotland"

Print
KRAAINEM - Niemand houdt het voor mogelijk, maar de duurste speler die België rijk is, is onder de indruk van... San Marino. "We kregen de ploeg te zien op video", zegt Emile Mpenza. "Hun verdediging heeft een stevige indruk op me gelaten. Ik heb zulke ogen getrokken toen ik ze op z'n Italiaans zag verdedigen."
Emile heeft nochtans goede herinneringen aan San Marino: "Ik scoorde mijn eerste goals voor de nationale ploeg tegen dat land. Het was mijn 4de interland en ik scoorde twee keer. De enige keer dat dat me lukte."

Iedereen dacht dat jij de man zou worden die de 30 doelpunten van Van Himst en Voorhoof als Rode Duivel zou verbeteren. Maar je zit nu na 30 selecties pas aan 9.
Mpenza: "Ik weet het, ik ben niet de echte afwerker zoals Koller, Radzinski of Sand. Bij Schalke zit ik na een sterke start ook maar aan 9. Weet je dat mijn hattrick tegen Rostock de allereerste was uit mijn hele carrière? Ik waande me even in een andere wereld, zo gelukkig was ik. Zelfs bij de jeugd scoorde ik nooit enorm veel. Bij Kortrijk maakte ik er als miniem eens 4. Maar 6 of 7? Nooit. Ik ben nog maar 22. Ik hoop op mijn 27ste een echte topschutter te zijn."

Dit is het moment om iets aan je totaal te doen, tegen San Marino.
"Het wordt moeilijker voetballen dan in Schotland, want daar zullen onze spitsen ruimte krijgen. De verdedigers van San Marino zijn hard, de ploeg gaf me een betere indruk dan 4 jaar geleden. Verwacht geen doelpuntenkermis. Drie punten en 1-0 is genoeg, zoals Marc Wilmots zegt. Ik ga het veld niet op met de gedachte dat mijn match mislukt is als ik er geen 3 maak."

Moet je niet egoïstischer zijn? Ebbe Sand scoort vooral op jouw assists.
"De hele ploeg speelt in functie van Sand, ook ik doe dat. Ik leg me neer bij mijn rol van aangever. Duitsland gaat daar heel anders mee om dan België. Soms mis ik enkele kansen maar werk ik zodanig hard, dat ik veel punten krijg in de kranten. Voor de rest verkies ik de Belgische journalisten. (Lachje) Wie bekend is, wordt in Duitsland in zijn privé-leven op de voet gevolgd. Ik heb dat aan den lijve kunnen ondervinden toen ik mijn ongeluk had."

Je kreeg een begeleider van de club.
"Die heb ik sinds het nieuwe jaar niet meer. Ik heb me wat meer toegelegd op het Duits en dat begint nu te gaan. Voorts rij ik alleen naar Luik na een wedstrijd. Ik ken de omgeving al wat meer en trek vaak met Nico Van Kerckhoven op. Vorig seizoen begroette ik Nico en dat was het. Nu zijn we bijna vrienden."

Nico en Schalke lijken herboren.
"Onlangs was er op tv een reportage over Van Kerckhoven. Hoe het mogelijk was dat hij nu zoveel waardering krijgt en vorig seizoen niet. Hij verbaast me elke dag opnieuw. Ook Schalke doet het buitengewoon goed. Ons doel was een Europees ticket, nu doen we mee voor een Champions League-ticket. Met Bayern rivaliseren voor de titel kan niet, daarvoor is de kern van München te groot en te sterk. Het is een mirakel dat we op 2 punten staan van Bayern. En met Marc Wilmots erbij stonden we misschien nog hoger. We hebben matchen verloren die we met zijn vechtlust hadden gewonnen. Het is zo'n fantastisch seizoen dat ik graag wil bijtekenen. Twee à drie spelers kregen al een nieuw contract, ik hoop er ook op. Zeker als we de Champions League zouden spelen."

Intussen blijf je blessuregevoelig.
"Schalke heeft me een aangepast trainings- en voedingsprogramma gegeven. Drie keer per week moet ik op de club of in het ziekenhuis oefeningen doen om mijn spieren te versterken. En een diëtist zegt me elke dag wat en wanneer ik moet eten. (lachje) Zeuren helpt niet, want de club houdt controle."

.

Nu in het nieuws