Waseige over zijn keuze: "Ruimte creëren"

KRAAINEM -

Robert Waseige wil zijn ploeg woensdag in het WK-kwalificatieduel tegen San Marino vooral ruimte zien creëren. "Iedereen verwacht tegen een tegenstander als San Marino een resem doelpunten, maar dat wens ik niet als uitgangspositie naar voren te schuiven. Veel belangrijker is dat er ruimte gercreëerd wordt, zodat een goede balcirculatie mogelijk is. De kwaliteit moet primeren. Als die goed is, volgen de doelpunten wel vanzelf."

Met die gedachte in het achterhoofd verkoos Waseige aanvoerder Marc Wilmots in de spits naast Emile Mpenza uit te spelen. Dit ten nadele van Bob Peeters. "Niet zozeer omdat Peeters momenteel niet zo goed bezig is bij Vitesse, maar wel om te voorkomen dat de ploeg voortdurend lange ballen naar voren zal trappen. San Marino zal vooral doelpunten willen vermijden en daarom achteraan een heus blok vormen. Het is noodzakelijk dat we daarin ruimte weten te creëren, vandaar mijn keuze voor Wilmots als aanvaller. Met zijn kracht moet hij daar enkele mannen opzij kunnen zetten", aldus Waseige.

Drie debutanten, dat is niet weinig. Dat weet Robert Waseige ook. "Maar die mensen staan in de basis om twee redenen. Ten eerste omdat ze me van hun kwaliteiten hebben kunnen overtuigen, ten tweede omwille van het feit dat enkele vaste waarden omwille van blessures hebben moeten afhaken. De betrokken spelers zijn er zich van bewust dat ze nog geen basistitularis zijn. Het is aan hen om te bewijzen dat ze die plaats verdienen."

De bondscoach wil een gemotiveerd team aan de aftrap zien verschijnen. "Winnen is een absolute noodzaak. Op die manier trekken we op 24 maart als groepleider richting Schotland. Dat is een enorme stimulans."

Schotland heeft op dit moment de leiding in de groep, met 7 punten uit 3 wedstrijden. België is tweede met 4 punten uit 2 wedstrijden (thuis doelpuntenloos gelijk tegen Kroatië, 0-4 zege uit bij Letland).

Nu in het nieuws