De ideale vochtigheidsgraad

Print
Johan Wielockx uit Lommel heeft zich een hygrometer aangeschaft. Zo'n ding meet de luchtvochtigheidsgraad in huis. «Ik vraag me nu dan ook af welke de ideale luchtvochtigheidsgraad in huis is.»
BR>
Er zijn twee belangrijke redenen om de luchtvochtigheid op een gezond niveau te handhaven: op de eerste plaats natuurlijk onze gezondheid en op de tweede plaats ons meubilair. Experts spreken van relatieve luchtvochtigheid. Wat is dat dan?

De lucht om ons heen bevat waterdamp. Onder relatieve luchtvochtigheid (vanaf nu: R.L.) wordt verstaan de hoeveelheid waterdamp die de lucht op dat moment bevat in verhouding (uitgedrukt in procenten) tot de hoeveelheid water die de lucht bij gelijke temperatuur maximaal zou kunnen bevatten (100%). De lucht kan op een gegeven moment meer of minder water(damp) bevatten. Bij meer dan 100% treedt mist of condens op omdat de lucht oververzadigd is met water. Koude lucht kan minder water bevatten dan warme lucht. Als de warme lucht afkoelt, treedt condensatie op.

Deskundigen adviseren een RL tussen de 45 en de 65%. Om je als mens enigszins behaaglijk te voelen. Onder de 45% zal onze huid droog aanvoelen en zullen velen van ons moeilijkheden krijgen met ademhalen. Boven de 65% zullen we beginnen zweten als het ook nog warm is. Een hoge RL is een zeer goede voedingsbodem voor schimmels. Mensen die moeten leven in een vochtige ruimte die bovendien koud is, zullen vlugger klagen van reuma, hoestbuien, allergieën en hoofdpijn. Ook uw meubels, uw boeken en kleren zullen te lijden hebben van het vocht. Als u ergens op bezoek gaat, zullen de gastheer en -vrouw onmiddellijk ruiken dat u in een vochtig huis woont. Een te hoge RL zal u ook voelen in uw portefeuille, want u zal harder moeten stoken om die vochtige lucht op te warmen.

Uw meubels bevatten ook water. De hoeveelheid is afgestemd op een RL van 50 tot 60%. Als de RL daalt, zal het water uit de meubelen verdampen en zullen uw meubelen krimpen. Omgekeerd zullen de meubelen zwellen als de vochtigheid te hoog is. Uw meubels zullen uiteraard altijd krimpen en zwellen, maar binnen een juiste RL zijn ze daar op berekend.

Waardoor kan nu een te hoge luchtvochtigheid ontstaan? U zal het misschien niet geloven, maar door onze dagelijkse bezigheden in huis zal een gemiddeld gezin ongeveer 11,5 liter vocht per dag produceren: door te koken, door te douchen, door het gebruik van wasmachine en vaatwasser, door het drogen van de was, door de openhaard en gasverwarming en door simpel weg adem te halen. Verluchten is dus de boodschap. Indien het vocht niet uit het huis kan ontsnappen, zal het een weg zoeken naar de koudste gedeelten van het huis, bijvoorbeeld een raam of een niet verwarmde slaapkamer. Vocht zal nooit op één plaats blijven hangen.

Wat moet je doen als de RL te laag is? Tja, dan moet u natuurlijk waterdamp toevoegen door bijvoorbeeld water te koken en door waterbakjes aan de radiatoren te hangen. Bedenk wel dat het in de winter veel droger is in huis door de verschillende verwarmingsbronnen die staan te snorren. Soms moet dan een halve liter water per uur worden toegevoegd om de RL op een gezonde 50% te krijgen.
MEEST RECENT