OPEC wil medewerking niet-leden voor productieverlaging

De organisatie van olie exporterende landen OPEC wil de productie per 1 januari met 6 procent of 1,5 miljoen vaten per dag verlagen, mits olieproducenten buiten de OPEC meedoen.

APNED

De niet-OPEC-landen wordt om een "bijdrage" van 500.000 vaten per dag gevraagd, zei OPEC-secretaris-generaal Ali Rodriguez op een persconferentie na afloop van het formele beraad van OPEC-leden in Wenen.

Doordat de vraag naar ruwe olie sterk is afgenomen willen de OPEC-landen de productie terugschroeven. Mede door de economische onzekerheid als gevolg van de terreuraanval op de VS is de olieprijs op de wereldmarkt sinds11 september met 25 procent gekelderd. Olieproducenten buiten de OPEC zoals Noorwegen en Mexico weigeren in een productieverlaging mee te gaan. Ondanks verkapte dreigementen met een prijsoorlog heeft van de grote producenten buiten de OPEC alleen Rusland zich tot dusver in het openbaar bereid verklaard tot een (symbolische) verlaging.

De Koeweitse minister van oliezaken, Adel al-Sabeeh, benadrukte dat de OPEC de productie niet alleen zal verminderen. "Zonder substantiële bijdrage van niet-OPEC-landen kan de OPEC de prijzen niet handhaven", zei hij. OPEC-president Chakib Khelil merkte op dat de OPEC de dagproductie dit jaar al met 3,5 miljoen vaten heeft verlaagd zonder dat andere producenten daar in zijn meegegaan.

De OPEC blijft uitgaan van een richtprijs voor ruwe olie tussen de 22 en 28 dollar per vat. De werkelijke prijs lag dinsdag iets boven de 19 dollar. Analisten verwachten begin volgend jaar een daling naar 18 dollar, zelfs bij een productievermindering van 2 miljoen vaten per dag.

Nu in het nieuws