Wall Street weet winst vast te houden

Wall Street wist de sterke opening woensdag tot het slot vast te houden. De Amerikaanse effectenbeurs opende op een winst van 1 procent en sloot de dag af op 9823,61 punten, dat is een winst van 72,66 punten, 0,75 procent. De door technologiefondsen gedomineerde Nasdaq sloot de dag wederom af met een plus op 1903,07 punten, een stijging van 10,96 punten, 0,5 procent.

BELGA

De Amerikaanse beleggers waren blij met het nieuws dat de consument weer geld wil uitgeven, zo bleek uit de voorbeurs bekendgemaakte cijfers over de detailhandelsomzet over oktober.

De Amerikaanse computer- en printerproducent Hewlett-Packard (HP) was de winnaar van de dag in de Dow-Jonesindex. Het bedrijf maakte een aanzienlijk lagere nettowinst bekend, maar omdat analisten op nog minder hadden gerekend, schoot de koers van het aandeel omhoog. Aan het slot van de handel noteerde het 9 procent hoger. Ook de grote doe-het-zelfketen Home depot wist nog te profiteren van de cijfers die het dinsdag bekendmaakte. Na HP was het de grootste stijger met een plus van 5 procent.

Het grootste olieconcern ter wereld, Exxon-Mobil, werd afgestraft voor het halfslachtige besluit dat de club van olie-exporterende landen OPEC eerder op de dag nam. De Organisatie van Olie-Exporterende Landen kwam overeen de olieproductie vanaf begin komend jaar met 1,5 miljoen vaten per dag te verminderen, maar verbond daar wel mitsen en maren aan.

Ook de niet-OPEC leden zouden een stap terug moeten doen in productie, anders doen de OPEC-leden het ook niet. Het is dus nog maar de vraag of het lukt om de olieprijs op te krikken. Als de olie-exporterende landen die geen lid zijn van de OPEC niet meedoen, is er eigenlijk geen overeenkomst. Exxon Mobil lijdt daaronder, het aandeel moest het met 4,5 procent minder doen.

De euro noteerde aan het eind van de handelsdag 0,8829 dollar, tegen een slot van 0,8830 eerder op de dag.