Ossaily ontkent connecties met Osama Bin Laden

Samih Ossaily, een in Sierra Leone geboren Belg, ontkent elke betrokkenheid met Osama Bin Laden. De Amerikaanse krant The Washington Post schreef onlangs dat Bin Laden zijn netwerk financierde met diamant. Daarbij zouden Samih Ossaily en Aziz Nassour een sleutelrol hebben gespeeld.

BELGA

De advocaat van Ossaily wil The Washington Post nu dwingen een rechtzetting te publiceren. "Ik ben inderdaad diamanthandelaar. Maar ik heb geen Antwerpse of Belgische licentie. Ik kocht en verkocht diamanten voor eigen rekening in Afrika. Wat mijn klanten met die diamanten deden, daar heb ik geen zaken mee", zegt Ossaily. Hij ontkent ten stelligste banden te hebben met Osama Bin Laden of zijn terreurnetwerken. Bovendien zou zijn hele handel offcieel zijn gebeurd. "Er is dus geen sprake van dat ik diamanten kocht van rebellen", zegt Ossaily. Chris Luyckx, advocaat van Ossaily, bendadrukt dat zijn cliënt niet wordt gezocht door de Belgische overheid. Evenmin zou er een internationaal aanhoudingsbevel zijn uitgevaardigd. "Ik ben net terug van een vliegreis, nergens heb ik problemen met justitie gehad. Als er echt vermoedens tegen mij zouden zijn, dan zou ik toch in één van al die landen zijn tegengehouden", voegt Ossaily er aan toe. "Oissaily is zelfs nooit verhoord geweest door wie dan ook", zegt Luyckx. Hij spreekt eveneens tegen dat Ossaily voorkomt op een lijst van de Belgische militaire inlichtingendienst. Het feit dat Ossaily's naam op een lijst van de VN voorkomt, zou dan weer te maken hebben met een naamsverwisseling.

Ossaily wil dat er een einde komt aan die geruchten. Ze zouden zijn professionele activiteiten schade toebrengen. Bovendien heeft de affaire ook invloed op zijn privé-leven. Hij is namelijk betrokken in een echtscheidingsprocedure. De aantijgingen zouden de rechter hebben doen beslissen dat hij zijn twee zoontjes niet meer mag zien. Meester Luyckx nam inmiddels contact op met een advocaat in New York. Samen bekijken ze nu hoe ze een rechtzetting in The Washington Post kunnen bekomen. Over de inhoud van die rechtzetting wordt nog gepraat. Volgens The Washington Post zouden Aziz Nassour en Samih Ossaily Libanese diamanthandelaars zijn die actief waren in Antwerpen. Ze zouden diamant van de rebellen uit Sierra Leona via Liberia op de Antwerpse markt hebben gebracht. De handel zou kort voor de aanslagen van 11 september fel zijn opgedreven.

Nu in het nieuws