Documenten kernbom in woningen Al-Qa'ida

In twee huizen in de Afghaanse hoofdstad Kaboel, die door het terroristennetwerk Al-Qa'ida werden gebruikt, zijn documenten gevonden over het maken van een kernbom. Volgens de Britse krant The Times werden de woningen maandag in alle haast verlaten toen de Talibanleiders de aftocht bliezen.

BELGA

Het huis werd gebruikt door Arabieren, Pakistanen en mogelijk ook door Osama bin Laden, de Saoediër die door de Verenigde Staten verantwoordelijk wordt gehouden voor de aanslagen in New York en Washington op 11 september. De gebruikers van de woning hebben nog geprobeerd de documenten te verbranden, maar dat is maar voor een deel gelukt.

De VS en Groot-Brittannië zijn ervan overtuigd dat bin Laden ook toegang heeft tot nucleair materiaal en dat hij niet terugdeinst voor aanslagen die nog groter in omvang zijn dan die van twee maanden geleden. De vondst in Kaboel versterkt het vermoeden dat bin Laden plannen in die richting heeft.

De documenten zijn geschreven in het Engels, Duits, Arabisch en Urdu en bevatten tot in detail informatie over raketten, bommen en nuclaire wapens. Er staat onder meer in hoe met behulp van explosieven en plutonium een kernreactie op gang kan worden gebracht. Deskundigen hebben de indruk dat bin Laden wellicht bezig was een bom te maken zoals tijdens de Tweede Wereldoorlog in Nagasaki werd gebruikt. Ze voegen er wel aan toe dat het erg ingewikkeld is om een fatsoenlijke kernkop te bouwen.

In de woningen lagen verder studies over de ontwikkeling van een apparaat waarmee chemische en nucleaire kernkoppen kunnen worden afgeschoten, over raketten die zichzelf aandrijven en informatie over het maken van kleinere bommen. Daarnaast lagen er studies over de manier waarop westerse elitetroepen gijzelaars kunnen bevrijden. Ook werden in de huizen telefoonnummers gevonden van fabrikanten van chemisch en synthetisch materiaal, vlieginstructies en onderzoeksmateriaal over de aerodynamica. De documenten lagen in twee huizen in de wijk Karta Parwan. De woningen werden bestormd door plunderaars nadat leden van Al-Qa'ida op de vlucht waren geslagen. De plunderaars hadden vooral hun zinnen gezet op voedsel en niet zozeer op documunten.

Nu in het nieuws