Apotheek-overvaller moet 5 jaar achter de tralies

De correctionele rechtbank van Brugge heeft donderdagvoormiddag de 36-jarige Donald V.L. uit Gent veroordeeld tot vijf jaar effectieve celstraf wegens zes gemaskerde en gewapende overvallen op apotheken in de periode 22 december 2000 tot 24 januari 2001. De feiten vonden plaats in Brugge, Loppem en Ieper. De buit liep op tot 250.000 frank. V.L. die drugsverslaafde is, riskeerde twintig jaar opsluiting.

BELGA

De betichte pleitte onschuldig voor alle overvallen met uitzondering van die in Ieper. Volgens de advocaat van de betichte, die zelf in Ieper woont, zijn er een aantal onderzoeken in het dossier die de bewijslast tegen zijn cliënt weerleggen. Ook het wapen dat werd gebruikt bij de overvallen in Brugge en Loppem zou niet overeenkomen met het wapen dat V.L. in Ieper gebruikte.

De verschillende apothekers stelden zich burgerlijke partij. Zij eisten naast de buit van de overvallen ook nog elk 25.000 frank morele schadevergoeding. De rechtbank wees een totale schadevergoeding toe van 315.200 frank.

De betichte moest zich ook samen met een kompaan verantwoorden voor een portefeuillediefstal in Brugge op 20 november 2000. Stefan L. (43) uit Oostende kreeg hiervoor een voorwaardelijke celstraf van één maand.

V.L. is momenteel opgesloten in de gevangenis. Hij zit daar tot september 2002 eerder opgelopen straffen uit. In de gevangenis werkt hij om de schade van de overval in Ieper te vergoeden. De betichte is ondertussen ook gehuwd waardoor hij terug een doel zou hebben in zijn leven. De drugs heeft hij intussen vaarwel gezegd.

Nu in het nieuws