Brugse OCMW verontwaardigd over tentoonstelling "Kanttekeningen"

De Brugse OCMW-raad is verontwaardigd over de samenwerking met de cel Brugge 2002. Vooral het project "Kanttekeningen", een initiatief dat kunstwerken toont die gemaakt werden door en met bejaarden, is bij de Brugse OCMW-raad in het verkeerde keelgat geschoten. Ze vinden het project "elitair" en "denigrerend voor de eigen mensen".

BELGA

Voor het project "Kanttekeningen" wil de cel Brugge 2002 samenwerken met de Brusselse vzw Art en Marge. Volgens de Brugse OCMW-raad "is de naam Kanttekeningen een mislukte naam omdat die precies aanhaalt dat kunst van personen met een handicap niet volwaardig is".

Verder stelt de OCMW-raad zich vragen over de normen die aan kunstenaars werden gesteld om aan de tentoonstelling "Kanttekeningen" deel te nemen. Volgens de cel Brugge 2002 en de vzw Art en Marge "haalt geen enkele gehandicapte persoon uit de Brugse regio het niveau om deel te nemen aan de tentoonstelling". Daarom werden voor het project kunstenaars uit Ninove, Vielsalm, Zwevegem en Brussel geselecteerd.

Als locatie voor de tentoonstelling "Kanttekeningen" werd gekozen voor de Kruispoort en de Gentpoort, twee historische stadspoorten rond Brugge. Deze gebouwen zijn volgens de OCMW-raad niet toegankelijk voor rolstoelgebruikers.

De OCMW-raad wil ook niet financieel tussenkomen in het project "Kanttekeningen". De tussenkomst zou 300.000 frank (7.437 euro) bedragen.

Nu in het nieuws