Nieuwste wondermiddel heet NESP

Amper met mondjesmaat op de (zwarte) markt of de wielerwereld heeft het al weer stiekem in de medicijnkast opgenomen: NESP heet het nieuwe wondermiddel, dat ongeveer hetzelfde doet als erythropoietine (EPO) maar dan veel beter. Voordeel van het nieuwe product is dat het (nog) niet op te sporen is. Of beter gezegd: er wordt bij de dopingcontrole nog niet naar gezocht.

BELGA

De Italiaanse tv-zender Canale 5 heeft onderzoek gedaan naar het gebruik van NESP (darbepoietin alfa) en is van mening dat wielrenners, maar waarschijnlijk dus ook wel andere duursporters, al enige tijd enthousiast experimenteren met het nieuwe eiwit. NESP is volgens Giorgio Lambertenghi, specialist in het Milanese Maggiore-ziekenhuis, twintig keer sterker dan EPO en drie keer zo lang werkzaam.

NESP staat voor Novel Erythropoiesis Stimulating Protein, een nieuw (ongewoon) eiwit dat de aanmaak van rode bloedlichaampjes bevordert. Het Amerikaanse biotechnologische bedrijf Amgen, ook de leverancier van Epogen (epoietin alfa) dat vaker moet worden geïnjecteerd voor hetzelfde effect, kreeg afgelopen zomer van de Food en Drug Administration (FDA) officieel toestemming voor de grootschalige productie van beide middelen in de vestiging in Longmont (Colorado).

De FDA heeft NESP (merknaam Aranesp) nog niet goedgekeurd als medicijn tegen bloedarmoede bij nierpatiënten. Bij onoordeelkundig gebruik kan het zelfs levensgevaarlijk zijn, betoogde Lambertenghi. De Italiaanse sportarts Pierluigi Fiorella waarschuwde al tijdens de afgelopen Giro voor het nieuwe preparaat. Producent Amgen is eveneens nog zeer terughoudend en spreekt van significante risico's en onzekerheden.