Brilliant Game: Clijsters en Henin om het prestige

ANTWERPEN -

Met

The Brilliant Game

komt er woensdag in het Antwerpse Sportpaleis een einde aan het Belgische tennisseizoen. 2001 wordt een jaargang die zonder meer de geschiedenisboeken in gaat als de meest succesvolle ooit in de geschiedenis van het Belgische tennis. In Antwerpen wordt er voor een keertje niét gestreden voor de punten of het geld, maar voor de eer. Smaakmakers van de avond moeten Kim Clijsters en Justine Henin worden. De twee hebben er een fantastisch seizoen opzitten, dat zondag in Madrid bekroond werd met de eindzege in de Fed Cup, het officieuze wereldkampioenschap voor landenteams.

Belga

The Brilliant Game wordt niet zomaar een demonstratiewedstrijd, als we Clijsters en Henin mogen geloven. De respectievelijke nummers 5 en 7 van de wereldranking hebben beloofd zich dubbel te plooien in de strijd om het prestige. Het Belgische publiek krijgt niet vaak de gelegenheid zijn twee wereldtoppers live aan het werk te zien en dus willen Clijsters en Henin er het beste van maken. Ruim 11.300 toeschouwers zakken woensdag af naar Antwerpen. Hen wacht een avondvullend programma: om 19u00 mogen Mansour Bahrami en Ilie Nastase de avond openen in een dubbel gemengd-wedstrijd, samen met twee beloftevolle speelsters uit eigen land: Elke Clijsters en Kirsten Flipkens. Nastase en Bahrami zijn beiden tennis-entertainers van de bovenste plank. De Roemeen Ilie Nastase is de gewezen nummer één van de wereld. Hij behaalde maar liefst 57 toernooizeges in het enkelspel en 51 in het dubbelspel. In 1972 won hij de US Open, in 1973 Roland Garros. In datzelfde jaar won hij ook het dubbelspel op Wimbledon. Mansour Bahrami is bij het grote publiek minder bekend. De Iraniër raakte nooit verder dan een bescheiden 192ste plaats op de wereldranking en moet het vooral van zijn stunts hebben. Bahrami heeft in geen tijd de lachers op zijn hand. In 1989 speelde hij de dubbelfinale op Roland Garros.

Om 20u20 gaat dan het showgedeelte van The Brilliant Game van start met een eerbetoon aan Kim Clijsters en Justine Henin. Op drie megaschermen krijgt het publiek de hoogtepunten van de twee in het afgelopen jaar te zien. Koen en Kris Wauters (Clouseau) en Coco Spirit staan in voor de muzikale omkadering.

Nadien is het de beurt aan de speelsters zelf. Beiden wonnen dit jaar drie WTA-toernooien, beiden stonden dit jaar in de finale van een Grand Slam (Clijsters op Roland Garros, Henin op Wimbledon). Hoe dicht de prestaties van de twee bij mekaar liggen, wordt ook aangetoond door het aantal wedstrijden dat ze dit jaar wonnen. Voor Clijsters waren er dat 58, voor Henin 60. Ze verloren elk 18 duels. Henin droomde ervan het jaar af te sluiten als de Belgische nummer één, maar die eer ging uiteindelijk naar Kim Clijsters. Woensdag krijgt zij alsnog de kans te tonen wie zich de beste Belgische tennister mag noemen. Wie geen kaarten kon bemachtigen voor het spektakel hoeft niet te wanhopen: de wedstrijd wordt vanaf 22u15 uitgezonden op Canvas.

Nu in het nieuws