VS stellen militaire plannen bij

De Verenigde Staten moeten hun militaire plannen in Afghanistan bijstellen nu de macht van het Talibanbewind zo onverwacht snel is gebroken. De plannenmakers zullen zich moeten concentreren op de jacht op de leiders van het al-Qaidanetwerk en de Taliban.

APNED

Amerikaanse grondstrijdkrachten, nu al in geringe aantallen in Afghanistan aanwezig, zullen naar verwachting een rol krijgen. Maar de aard en omvang van hun aandeel zal afhangen van de vraag of de Taliban en al-Qaida volledig ineenstorten, het land ontvluchten, of zich hergroeperen om vanuit de grotten en tunnels in de bergen een guerrilla te voeren.

De Amerikaanse bombardementen zullen waarschijnlijk drastisch afnemen, mogelijk tegelijk met het ingaan van de ramadan, de islamitische heilige maand die vrijdag of zaterdag begint. In het noorden hoeven de Amerikanen al minder te bombarderen omdat de oppositiealliantie het op eigen kracht af kan. Vliegtuigen keren met hun bommen nog bij zich op het vliegdekschip Theodore Roosevelt terug omdat de piloten in het zuiden niet kunnen uitmaken of zij vriend of vijand in het vizier hebben en hun bommen niet durven los te laten. Wellicht zullen de bombardementen beperkt worden tot grottencomplexen en verzetshaarden van de Taliban, bijvoorbeeld in Kunduz.

Nu de bescherming van het Talibanbewind aan al-Qaida is ontnomen, blijft de vraag hoe de Amerikanen Osama bin Laden en andere leiders van zijn terreurnetwerk denken te pakken te kunnen krijgen.

Ook moet er een internationale vredesmacht komen om de toestand in Afghanistan te stabiliseren. De regering-Bush zal er waarschijnlijk voor kiezen om de vredeshandhaving door militairen uit islamitische landen te laten verrichten, met Amerikaanse en Europese steun op het gebied van logistiek en communicatie.

Nu in het nieuws