Hulpverleners vrijgelaten in Afghanistan

De acht humanitaire medewerkers die in augustus in Afghanistan waren opgepakt, zijn vrijgelaten. Dat heeft een woordvoerder van de Amerikaanse administratie woensdag bekend gemaakt.

BELGA

De acht vrijgelaten Westerse hulpverleners zijn donderdag rond 08.00 uur plaatselijke tijd (04.30 Belgische tijd) veilig aangekomen in de Pakistaanse hoofdstad Islamabad. Volgens een Australische diplomaat verkeren ze in een goede gezondheid.

Helikopters van speciale Amerikaanse strijdmachten hadden de acht, vier Duitsers, twee Amerikanen en twee Australiërs, opgepikt op Afghaans grondgebied. Volgens de Australische diplomaat zijn er daarvoor geen onderhandelingen geweest met de Taliban. Een plaatselijke commandant zou de acht gevangenen overgeleverd hebben aan een post van het Rode Kruis, op zo'n 80 kilometer van de Afghaanse hoofdstad Kaboel.

De hulpverleners waren begin augustus opgepakt door het Talibanregime omdat ze het Christelijk geloof verkondigd zouden hebben. Dat hebben ze altijd ontkend.

De hulpverleners die werkten voor de organisatie Shelter Now riskeerden de doodstraf of lange gevangenisstraffen. Hun proces begon begin september.

Nu in het nieuws