Londen geeft nieuw 'bewijs' vrij tegen Bin Laden

De Britse regering heeft woensdag een nieuw dossier gepubliceerd waaruit volgens haar blijkt dat de leider van het al-Qaidanetwerk, Osama bin Laden, het brein is achter de terreuraanslagen van 11 september in de Verenigde Staten. De bewijzen zijn echter juridisch allerminst sluitend.

APNED

Het bewijs bestaat uit een videoband van 20 oktober waarnaar in het dossier wordt verwezen. Volgens het bureau van premier Tony Blair komt de Saudische balling in de opname "nog het dichtst bij erkenning van verantwoordelijkheid" voor de aanslagen. De video zou onder leden van al-Qaida zijn verspreid, maar niet aan de media zijn gegeven.

"De strijd is uitgebreid tot binnen Amerika", aldus Bin Laden in zijn gefilmde boodschap. "Het is wat wij een tijdlang hebben beoogd, uit zelfverdediging, en het is ter vergelding van onze mensen die zijn gedood in Palestina en Irak."

De al-Qaidaleider vervolgt: "Dus als vergelding voor de moord op onze mensen terrorisme is, laat de geschiedenis er dan getuige van zijn dat wij terroristen zijn." Hij spreekt van "slechte terreur" die door Amerika en Israël wordt bedreven, en "goede terreur" die ten doel heeft het geweld van Amerika en Israël te stoppen.

"Bush en Blair (...) begrijpen geen andere taal dan de taal van het geweld. Iedere keer dat zij ons doden, zullen wij hen doden, zodat er een evenwicht in terrorisme ontstaat", aldus Bin Laden.

Downing Street zei woensdag dat het geen kopie van de band zal vrijgeven, noch een volledig transcript. Het dossier is volledig gepubliceerd op de website van Blairs ministerie. Blair zelf zei in het Britse Lagerhuis dat uit het dossier blijkt dat er "niet langer enige twijfel kan bestaan over de schuld van Bin Laden en diens medewerkers". Niettemin is er, net als in het eerste dossier van 4 oktober, alles behalve sprake van een sluitende bewijsvoering. Het dossier vertoont grote gaten: namen, bronnen en details ontbreken. Dit wordt erkend in de mededeling dat er ander "zeer specifiek bewijsmateriaal" is voor de schuld van Bin Laden en zijn medewerkers, maar dat dit "te gevoelig is om vrij te geven".

Nu in het nieuws