Vijf Russen veroordeeld voor bomaanslagen

Een Russische rechtbank heeft woensdag vijf mannen veroordeeld tot celstraffen van negen tot vijftien jaar wegens betrokkenheid bij het opblazen van enkele appartementencomplexen in Moskou en de zuidelijke stad Volgodonsk in de zomer van 1999.

APNED

De aanslagen in Moskou vormden voor de Russische regering de aanleiding om een militaire inval te doen in Tsjetsjenië. Volgens Rusland zaten Tsjetsjeense rebellen achter de aanslagen. Bij de aanslagen kwamen ongeveer driehonderd mensen om.

De woensdag wegens terrorisme en het bezit van explosieven veroordeelde mannen komen allemaal uit een gebied in de Kaukasus dat grenst aan Tsjetsjenië en hebben volgens het Russische openbaar ministerie meegevochten aan Tsjetsjeense zijde in het conflict met Moskou. Om veiligheidsredenen vond het proces tegen de vijf plaats in een strafgevangenis in Stavropol, ongeveer 1.200 kilometer te zuiden van Moskou.

In juni werden in het eerste proces over de aanslagen in 1999 twee mannen tot levenslange gevangenisstraffen veroordeeld voor een aanslag in Boeinaksk waarbij 64 mensen gedood werden. Vier anderen kregen lichtere straffen.

Nu in het nieuws