Geen vrouwelijke fans tijdens Iran - Ierland

TEHERAN -

Volgens het Iraanse blad

Jomhouri-Eslami

krijgen de zowat 300 aanwezige Ierse vrouwen dan toch geen toestemming om de WK-barragewedstrijd tussen Iran en Ierland in het Azadistadion van Teheran bij te wonen. "De aanwezigheid van vrouwen in het stadion is uitgesloten", onderstreepte Chahrokh Jahan-Chahi, de adjunct van de gouverneur van de Iraanse hoofdstad.

AFP

Hoge geestelijken van de heilige sjiitische stad Qom hadden zich beklaagd over de komst van vrouwelijke, Ierse supporters voor de terugwedstrijd van donderdag in Teheran temidden van zo'n 110.000 plaatselijke aanhangers. Eerder, op 6 november, maakte de Iraanse ambassade in Dublin bekend dat buitenlandse vrouwen per uitzondering de toelating kregen om de barragematch bij te wonen. "Er zijn in het stadion speciale plaatsen voorzien voor de buitenlandse vrouwen", aldus een woordvoerder van de ambassade vorige week. "Maar de Iraanse vrouwen mogen daarentegen het stadion niet binnen", voegde hij er nog aan toe.

Vrouwen worden in de islamstaat Iran niet toegelaten tot voetbalwedstrijden. De autoriteiten maken doorgaans wel een uitzondering voor buitenlandse vrouwen die mee de verplaatsing maken met hun club of voor vrouwen die er werken voor de diplomatieke diensten. De Iraanse vrouwen mogen wel naar het turnen en volleybal- en basketbalmatchen.

De uitslag van de barragewedstrijden tussen Iran en Ierland bepaalt welk land naar de eindronde van het wereldkampioenschap voetbal in Zuid-Korea en Japan mag afreizen. Ierland won de heenwedstrijd vorige zaterdag in Dublin met 2-0.

Nu in het nieuws