Tsjechië-België: zowel warm als koud blazen

PRAAG -

De Rode Duivels zullen het woensdagavond zowel warm als koud krijgen in het Praagse Letna-stadion in de beslissende WK-barragereturn tegen Tsjechië. Voor de hete standjes op het kleine veld zullen de Tsjechen zorgen, die een 1-0 nederlaag moeten goedmaken. Voor de koude zorgt het weer in de Tsjechische hoofdstad: voorspellingen maken gewag van 2 tot -6 graden. Hopelijk bereiken de Belgen in deze extreme situatie een hartverwarmend resultaat: de kwalificatie voor het WK 2002 in Japan en Zuid-Korea.

Belga

Bondscoach Robert Waseige is optimistisch: "Maar dat ben ik van nature. In ieder geval wordt het erg moeilijk. Zaterdag was het dat echter ook en toen brachten we het tot een goed einde. Het moeilijkste deel moet wel nog komen; we spelen nu op verplaatsing. We hebben wel een licht voordeel door onze zege. Het probleem zou echter weer vooral van onszelf kunnen komen. Ik hoop dat we mentaal lessen getrokken hebben uit het verlies in Kroatië (waar een gelijkspel volstond voor rechtstreekse kwalificatie, maar de Rode Duivels niet goed wisten of ze nu moesten aanvallen of verdedigen, nvdr). Ik ben er trouwens van overtuigd dat we nu over meer wapens beschikken dan in Zagreb: we zijn namelijk een ervaring rijker, jammer genoeg een slechte".

Waseige weet dat het in Zagreb ook aan balvastheid ontbrak. "Maar Walem en Vermant, die er toen niet bij waren, kunnen op dat gebied wel uit de voeten". Toch waarschuwt de bondscoach. "Je mag je nog zo goed voorbereiden als je wil, als de tegenstander superieur is in het balbezit, loop je constant achter de bal en de feiten aan".

Met welke veldbezetting de Belgische selectieheer het woensdagavond gaat aanpakken, hangt af van de Tsjechen. "Als ze met één of met drie spitsen spelen, kunnen wij in een 4-4-2 spelen, weliswaar met andere accenten. Als Tsjechië met twee vooraan speelt, moeten we het misschien anders aanpakken". Voor Marc Wilmots ziet Waseige een rol als joker weggelegd. "Ik kan nu nog niet zeggen wanneer hij zal invallen. Ik zie het wel wanneer de ploeg hem nodig heeft. Ik heb alle vertrouwen in de starters van zaterdag, die de eerste opdracht tot een goed einde hebben gebracht".

Het einde in Tsjechië kan best nog wel eens spannend worden. Bij een 1-0 stand woensdag na 90 minuten, moet ofwel een 'golden goal' in de verlengingen, ofwel een strafschoppenserie daarna, de beslissing brengen. Waseige geeft in dat geval de voorkeur aan het tweede. "Een 'mort subite' vind ik veel te brutaal. Een slippertje van een verdediger en het verdict is onherstelbaar. Tegen strafschoppen daarentegen heb ik niets. Maandag op de training achter gesloten deuren hebben we alle spelers er speciaal op laten oefenen".

Nu in het nieuws