Rechtszaak Tsjetsjeense rebellenleider Radoejev begonnen

De Tsjetsjeense rebellenleider Salman Radoejev is donderdag in de Zuid-Russische republiek Dagestan voor de rechter verschenen. Hij wordt onder andere verdacht van terrorisme, gijzelneming en moord.

APNED

Radoejev leidde in 1996 een overval op het Russische dorp Kizljar, waarbij in een ziekenhuis honderden mensen in gijzeling werden genomen. Om te kunnen ontsnappen naar Tsjetsjenië zetten Radoejev en zijn handlangers een deel van de gijzelaars in als menselijk schild. Gevechten tussen de rebellen en Russische troepen bij de Tsjetsjeense grens kostten aan 78 Russische soldaten, agenten en burgers het leven. Na acht dagen slaagden de rebellen er onder leiding van Radoejev in te ontkomen naar Tsjetsjenië.

Radoejev, die in maart werd opgepakt, wordt ook beschuldigd van een in 1997 in het zuiden van Rusland gepleegde bomaanslag en van de gijzeling van Russische politiemannen. Behalve Radoejev staan nog drie andere verdachten van de overval op Kizljar terecht. Verwacht wordt dat het proces zeker twee maanden gaat duren.

Nu in het nieuws