Mont-Blanctunnel 15 december weer open

De tunnel door de Mont Blanc, die twee jaar gesloten is geweest na een brand die aan 39 mensen het leven kostte, zal 15 december voor personenauto's heropend worden, tenzij zich bij een laatste serie tests nog problemen voordoen. Dat hebben Franse en Italiaanse functionarissen woensdag bekendgemaakt.

APNED

Tunnelautoriteiten Francesco Colombo en Bertrand Levy verwachten geen vertraging bij de heropening omdat er al vijfduizend tests zijn uitgevoerd en 80 procent van de 300 miljoen euro die de reparatie van de tunnel heeft gekost is gespendeerd aan maatregelen om de veiligheid te verbeteren. Maar "als er maar een greintje twijfel is" over de veiligheid, zal de heropening worden uitgesteld, aldus Colombo en Levy volgens het Italiaanse persbureau ANSA.

De tunnel zal 15 december vooralsnog alleen voor personenauto's worden opengesteld. Zwaar vrachtverkeer zal pas enkele weken later tot de tunnel worden toegelaten.

Negenendertig mensen kwamen om toen op 24 maart 1999 in de tunnel brand uitbrak. Het duurde twee dagen voordat de brandweer de tunnel in kon gaan. Vorige maand kwamen bij een brand in de Zwitserse Gotthardtunnel, een belangrijke verbinding tussen Italië en Noord-Europa, elf mensen om het leven.

Nu in het nieuws