VUM: "Verkoop VAR-aandelen geen invloed op Pegasusplan"

De verkoop van de aandelen van de Vlaamse Uitgeversmaatschappij (VUM) in de Vlaamse Audiovisuele Regie (VAR) zal geen invloed hebben op het Pegasusplan van de VUM. De herstructureringen bij de VUM-kranten gaan dus onverminderd door. Dat zegt Thomas Leysen, de voorzitter van het directiecomité van de VUM.

BELGA

De raad van bestuur van de VRT besliste maandag dat de VUM 500 miljoen frank (12,4 miljoen euro) krijgt van de VRT, stond dinsdag te lezen in De Morgen. In ruil daarvoor zou de VUM 90 procent van haar aandelen afstaan in de VAR, die totnogtoe samen door VRT en VUM werd uitgebaat. De VAR werft onder meer sponsoring voor de VRT-televisienetten en verkoopt ook de reclameblokken voor de openbare radio's. Het aandeel van de huidige commerciële partner VUM zou dalen van 45 naar 10 procent. Op die overblijvende 10 procent zou de VRT een aankooprecht behouden.

"We zijn meteen akkoord gegaan met het voorstel van de VRT", verklaart Leysen. Dat zal volgens de topman echter geen grote gevolgen hebben voor de VUM. "De VAR is een mooi bedrijf, maar het behoort niet tot onze kernactiviteiten, en heeft dus niet veel strategisch belang".

Dat de VUM het geld goed kan gebruiken nu het wat minder goed gaat, is wellicht ook een reden voor het akkoord. Maar dat spreekt Leysen echter tegen. "Het bod van de VRT houdt geen enkel verband met het Pegasusplan. Beiden zijn wel gelijklopend, maar ik denk niet dat de VRT ons benaderd heeft net omdat we nu het Pegasusplan willen doorvoeren. Beide bedrijfstakken staan trouwens los van elkaar en hebben geen onderling verband. De uitvoer van het Pegasusplan gaat dus onverminderd door", besluit Leysen. Volgens het Pegasusplan, dat eind september werd bekendgemaakt, zullen 183 werknemers bij de VUM-kranten worden ontslagen en 45 tijdelijke contracten niet worden verlengd. In totaal verliezen 91 journalisten hun baan. Bij de VUM-kranten, De Standaard, Het Volk en Het Nieuwsblad/De Gentenaar, werken ongeveer 300 journalisten. Vlaams minister voor Media Dirk van Mechelen moet de principe-overeenkomst tussen VRT en VUM wel nog goedkeuren.

Nu in het nieuws