Agentschappen kunnen tickets DAT verkopen

Delta Air Transport (DAT) zal ten laatste vanaf woensdag in het centraal reservatie systeem (CRS) van de erkende reisagenten zitten. Dit betekent dat de consument bij zijn reisbureau een DAT-vlucht kan boeken, het reisagentschap zelf zal via CRS zicht krijgen op het aantal beschikbare zetels en de prijzen bij DAT.

BELGA

Dat bevestigde Johan De Meester, directeur van de Vlaamse Vereniging voor Reisbureaus. Volgens De Meester kreeg DAT de toelating van IATA, het internationale controleorgaan voor de luchtvaart, om de CRS-code van Sabena 'SN082' te gebruiken. "Blijkbaar voldoet DAT aan de eisen van IATA", aldus de VVR-directeur.

Eveneens woensdag start de kersverse luchtvaartmaatschappij met een promotiecampagne waarbij gedurende een korte periode "scherpe prijzen" worden gehanteerd. Die campagne was voorzien om dinsdag al van start te gaan, maar werd omwille van de vliegtuigcrash in de Verenigde Staten met een dag uitgesteld. DAT vliegt op 35 bestemmingen plus Londen Heathrow, Barcelona, Madrid en Rome.

Intussen arriveerden de eerste ontslagbrieven bij Sabena-werknemers. Het failliete Sabena nv, inclusief Airline Management Partnership, stelde ruim 8.200 mensen tewerk. De vakbonden kregen dinsdag van de curatoren te horen dat 1.655 onder hen voorlopig in dienst blijven. "Aanvankelijk was sprake van een 750 Sabena-werknemers wiens contract werd verlengd, dat aantal wordt nu ruim verdubbeld", aldus Stephan de Muelenaere van het ACLVB. Het gaat bijvoorbeeld om mensen van de personeelsdienst, boekhouding, ticketing service, enz.. die nodig zijn voor de goede werking van DAT en andere luchtvaartmaatschappijen op Zaventem. Voor nieuws over aanwervingen bij DAT of over de toestand van de filialen is het nog te vroeg, aldus De Muelenaere. "Woensdag is er ondernemingsraad bij Sabena Technics, de inleiding van de procedure voor collectief ontslag staat er op de agenda".

Nu in het nieuws