Journalist van tv-zender al-Jazeera ontvlucht Kandahar

De correspondent van de Arabische satellietzender al-Jazeera in Kandahar, het bolwerk van de Taliban, is dinsdag uit die zuidelijke stad weggevlucht. Dat heeft de redactie van de satellietzender meegedeeld. Over zijn journalist in Kaboel heeft de zender voorlopig geen nieuws.

BELGA

"Youssef al-Chouli heeft zijn laatste opdracht vanuit Kandahar rond de middag afgewerkt", zo verklaarde een redacteur van al-Jazeera aan het Franse persagentschap AFP. Een exacte reden voor het vertrek van de journalist werd niet gegegeven, maar zijn vlucht viel wel middenin de chaos die ook in Kandahar ontstond, nadat de oppositietroepen van de Noordelijke Alliantie Kaboel veroverden. Over zijn correspondent in de Afghaanse hoofdstad, Tayssir Allouni, heeft al-Jazeera voorlopig geen nieuws. Het contact tussen de man en de redactie werd verbroken nadat de gebouwen van al-Jazeera in Kaboel in de nacht van maandag op dinsdag bij Amerikaanse bombardementen werden vernield. Niemand van de redactie in Kaboel zou gewond zijn geraakt.

De Arabische satellietzender al-Jazeera, die in Qatar zijn basis heeft, is sinds de aanslagen op New York en Washington van 11 september bekend geworden omdat het de enige was met exclusief videomateriaal van Osama bin Laden en zijn terreurtroepen. De zender was ook de enige met beelden vanuit de door de Taliban gecontroleerde gebieden.

Nu in het nieuws