Gazet van Antwerpen houdt stand

Gazet van Antwerpen heeft tijdens de afgelopen twaalf maanden (van begin oktober vorig jaar tot eind september dit jaar) nagenoeg evenveel kranten gekocht als dezelfde periode een jaar eerder. Dat blijkt uit de jongste cijfers van het Centrum voor Informatie over de Media (CIM). De gemiddelde dagelijkse verkoop van Gazet van Antwerpen komt uit op 119.436 exemplaren, of een zeer lichte afname met 0,23%. Zusterkrant Het Belang van Limburg - dat samen met Gazet van Antwerpen deel uitmaakt van de Regionale Uitgeversgroep, de uitgeverijdivisie van groep Concentra - haalt een gemiddelde dagelijkse verkoop van 101.928 stuks, of een lichte toename met 0,38%.

DOMINIEK CLAES

De kranten van de VUM-groep worden in de statistieken nog steeds zwaar getroffen. De Standaard verliest met een gemiddelde van 78.886 exemplaren meer dan 2%. De bredere krant Het Nieuwsblad ziet volgens onze berekeningen de verkoop met 3% zakken tot 208.074 exemplaren. Het Volk verliest meer dan 5% en haalt nog 103.884 verkochte exemplaren. In totaal ziet de VUM-groep de verkoop met meer dan 14.000 stuks terugvallen.

Vooral Het Laatste Nieuws blijkt garen te spinnen bij de achteruitgang van Het Nieuwsblad en Het Volk. De gemiddelde verkoop van de 'populaire' krant stijgt met meer dan 8.000 stuks of bijna 3% tot 284.939 exemplaren. Zusterkrant De Morgen binnen de Persgroep kan nagenoeg een procent winnen tot 50.204 exemplaren.

De Financieel Economische Tijd worstelt nog steeds met de internationale ineenzakking van de beurzen, wat zich vooral vertaalt in een flinke minderverkoop in de krantenwinkel (losse verkoop). Toch weet de krant het totale verlies (abonnementen plus losse verkoop) tot iets minder dan 2% te beperken, tot gemiddeld 50.358 exemplaren.

Aan Franstalige kant gaan alle kranten achteruit, met uitzondering van La Dernière Heure/Les Sports, dat meer dan 7% wint, en de kleine lokale krant Grenz-Echo, dat 1,8% wint. De zwaarste verliezers zijn Le Soir (-6,6%) en de zakenkrant L'Echo (-6,7%).