Minder bezoekers voor Antwerpse Boekenbeurs

De 65ste Boekenbeurs in het Bouwcentrum in Antwerpen heeft dit jaar 141.840 bezoekers geteld. Dat is beduidend minder dan vorig jaar toen nog 162.962 bezoekers het jaarlijkse boekengebeuren in Antwerpen hebben bezocht. In 1999 zijn zelfs vlotweg 170.102 bezoekers gehaald. Toch zeggen de meeste standhouders "tevreden" te zijn.

BELGA

Het aantal bezoekers is, in vergelijking met vorig jaar, met 13 procent gedaald. "Maar de verkoop is gestegen", relativeren de organisatoren. Bovendien was de Boekenbeurs één dag minder lang toegankelijk.

De lezingen tijdens de beurs doen het, volgens de initiatiefnemers, opmerkelijk goed. Meer dan 9.000 bezoekers van de beurs hebben minstens één lezing of panelgesprek gevolg. Veel aandacht ook voor de politieke debatten en voor de gesprekken over onderwerpen als esoterie en spiritualiteit. Het kinder- en jongerenprogramma, dit jaar fors uitgebreid, is door zowat 2.500 bezoekers gevolgd. Bovendien hebben 5.500 kinderen en jongeren de beurs in schoolverband bezocht. Merkwaardig ook: zowat 10.000 bezoekers hebben, op voorstel van de organisatoren, gebruik gemaakt van trein en tram om naar de Boekenbeurs in Antwerpen te komen. Dat levert hen een boekencheque op van 5 euro (202 frank), inruilbaar bij de boekenboer.

Volgens de initiatiefnemers van de Boekenbeurs, Boek.be-Huis van het Boek, is het opvallend dat veel bezoekers de Boekenbeurs bezoeken "met voorkennis". De recensies in de media zouden het koopgedrag tijdens de beurs sterk beïnvloeden. "Maar ook een verzorgde presentatie en een originele stand als onderdelen van een goede communicatie werpen vruchten af", evalueren de organisatoren. "Want de lezer wil verwend worden".