Europese beurzen krabbelen op

De vliegramp in New York heeft maandag een behoorlijke schrikreactie veroorzaakt op de Europese effectenbeurzen. De toch al lagere koersgemiddelden zakten na het slechte nieuws, kort na 15.30 uur, met procenten in. Maar toen duidelijk werd dat het waarschijnlijk niet om een nieuwe terreuractie gaat, krabbelden de koersen op.

BELGA

Op de beurs in Londen sloot de FTSE-index 1,9 procent lager na op een maximaal verlies te hebben gestaan van 3,4 procent. De CAC-index in Parijs wist de schade te verminderen van 4,1 procent tot ruim 3 procent. Op de beurs in Frankfurt, die pas om 20.00 uur sluit, stond de DAX-index aan het eind van de middag 3,2 procent in de min. Kort na de eerste berichten over de vliegramp was het 5,3 procent.

Het neerstorten van de Airbus van American Airlines had zijn weerslag op de beurskoersen van luchtvaartmaatschappijen. De toch al geringe lust tot vliegen zal vermoedelijk verder slinken. Dat kwam maatschappijen als British Airways, Lufthansa, Air France, Alitalia, SAS en KLM te staan op koersverliezen van 5 à 6,5 procent. EADS, het moederconcern van vliegtuigbouwer Airbus, zag de koers inzakken met ruim 9 procent.

Ook in de overige sectoren werden vrijwel uitsluitend rode cijfers geschreven. Zo waren technologiefondsen over de hele linie lager, met als negatieve uitschieters het Finse telecomconcern Sonera (min 19 procent), Cap Gemini (7 procent) en Siemens (6 procent). Tot de weinige fondsen die hoger wisten te sluiten, behoorde bandenfabrikant Michelin.