Umicore geeft winstwaarschuwing

De Belgische non-ferrogroep Umicore heeft zijn winst voor 2001 bijgesteld. Umicore verwacht dat de nettowinst per aandeel, zonder uitzonderlijke resultaten en mogelijke waardeverminderingen op de voorraad, over het volledige boekjaar zal terugvallen naar 4,65 euro, tegenover 5,47 euro in 2000.

BELGA

Begin dit jaar ging Umicore nog uit van een winstgroei van 15 procent. Bij de bekendmaking van de halfjaarresultaten in september volgde een eerste winstwaarschuwing. Umicore verwachtte toen eenzelfde bedrijfsresultaat neer te zetten als vorig jaar. Die voorzichtige verwachting was onder meer te wijten aan de sterk dalende metaalprijzen, zei topman Thomas Leysen.

De nieuwe winstwaarschuwing is grotendeels het gevolg van de drastische achteruitgang van de markt voor basismetalen sinds september, meldt Umicore maandag.

Het eerste halfjaar zette Umicore nog een sterke prestatie neer. Het nettoresultaat (deel van de groep) nam met 30 procent toe tot 101,3 miljoen euro (4,08 miljard frank). Het bedrijfsresultaat steeg met 26 procent tot 99,5 miljoen euro (4,01 miljard frank). De omzet ging van 1,86 miljard euro (74,4 miljard frank) naar 1,90 miljard euro (76,65 miljard frank).

Het derde kwartaal werd echter gekenmerkt door de gevolgen van de val van de meeste metaalprijzen. Vooral de zinkprijzen vielen steil naar beneden. In november bereikte de contante zinkprijs zelfs een dieptepunt van 730 dollar per ton - 35 procent onder het gemiddelde van 2000.

Umicore verwacht dat de versnelde val van de metaalprijzen nog een sterkere uitwerking zal hebben op het vierde kwartaal, in het licht van de verslechterende economische situatie na de gebeurtenissen van 11 september.